| by David | No comments

10 tips voor gezondere werknemers

Als werkgever wil je natuurlijk dat je personeel gezond blijft. Dit mindert het aantal ziekteverzuimdagen, maar zorgt ook voor meer productiviteit. Daarnaast kan het de onderlinge band tussen collega’s enorm versterken en dat komt de sfeer weer ten goede. Gezonde, productieve werknemers die zich op hun werkplek fijn voelen, zijn minder snel geneigd een andere baan te zoeken. Door met deze tips je werknemers gezond te houden, geniet jij dus ook een stuk langer van de topkwaliteiten waarop je je personeel hebt aangenomen.

Tip 1: bedrijfsfitness op locatie
Sporten is belangrijk en menig werknemer zal dan ook een abonnement op e sportschool hebben. Met een korting via het werk is dat zeker mogelijk, maar hoe motiverend is dat om te gaan? Bedrijfsfitness op locatie werkt veel beter! Gewoon met z’n allen onder of na werktijd even een uurtje knallen. Je bent er toch al, dus de drempel om mee te doen is een stuk lager. Tel daar de motivatie van collega’s bij op en wedden dat er meer gesport wordt dan thuis?

Tip 2: je werkplek is geen horrorfilm
Achter je bureau hoort je kont niet op het puntje van je stoel. Netjes de rug tegen de rugleuning voor ontspannen spieren en minder rugklachten. Veel zitten is ook niet heel gezond, houd vergaderingen eens staand, of overweeg zit-sta bureaus. Ook het horrorscenario van een keuken vol insecten of een toetsenbord wat door de kruimels erin hapert, wil je liever niet. Huur een goede schoonmaker in, maar je personeel kleine taakjes geven kan ook zeker geen kwaad.

Tip 3: meer water, minder koffie
Een bak koffie kan zeker geen kwaad, maar heb je die echt nodig om de dag door te komen? Pak je koffie omdat dat meer als drinken voelt dan een mok leidingwater? Plaats een waterkoeler bij de koffiezetautomaat. Investeer in mooie glazen, dat drinkt gevoelsmatig fijner dan uit een koffiemok. En zet, zeker als het wat warmer is, gerust een karaf water neer met wat schijfjes fruit of een tak munt.

Tip 4: samen stoppen met roken
Veel rokers willen wel stoppen, maar dat kan op het werk best lastig zijn als collega’s wel naar buiten lopen voor hun rookpauze. Met een groepje stoppen zorgt er niet alleen voor dat je minder collega’s met een sigaret ziet lopen, maar ook dat je elkaar kunt ondersteunen op lastige momenten. En hoe minder rookpauzes, hoe meer productiviteit en hoe kleiner de kans op een hartaanval.

Tip 5: help mee met de 2×2
2 stuks fruit en 2 ons groenten, we weten het allemaal wel, maar vaak lukt het niet. Een gezond voedingspatroon draagt bij aan gezonde werknemers, dus daarom zou je daar als werkgever niet een handje in helpen? Zorg voor een goed gevulde fruitschaal waar je personeel van mag pakken. Regel voor de lunch in de zomer heerlijke salades, of op een gure dag een goedgevulde pan soep.

Tip 6: laat de werktelefoon op het werk
Super handig dat personeel buiten werktijd bereikbaar is, maar dat gaat ten koste van de nodige ontspanning. Geef werknemers die bereikbaar moeten zijn de beschikking over een werktelefoon en laat deze zoveel mogelijk op het werk. Na werktijd en op vakantie is personeel alleen privé bereikbaar, calamiteiten uitgezonderd uiteraard.

Tip 7: zet de bloemetjes binnen
De bloemetjes buiten zetten met collega’s kan de onderlinge band en daarmee sfeer verbeteren, maar waarom zet je ze niet letterlijk binnen? De zuurstof die ze produceren verhoogt de creativiteit en productiviteit. Dus koop mooie vaasjes, regel mooie bloemen en zet op ieder bureau wat van die kleurrijke sfeerverhogers!

Tip 8: maak er een wedstrijdje van
Installeer bijvoorbeeld allemaal een stappenteller app op de telefoon en ga de strijd aan. Wie heeft aan het einde van de week of maand de meeste stappen gezet? Beloon diegene ook zeker! Ga tijdens de lunchpauze met z’n alleen een blokje om, neem wat vaker de trap. Doe het met z’n allen en het wordt makkelijker. En hoe meer er met de fiets komen, hoe leger de parkeerplaats is. Meer ruimte voor een potje voetbal in de baas z’n tijd! Al is tafeltennissen in de kantine ook een leuke optie.

Tip 9: vrijdagmiddagborrels horen erbij
De vrijdagmiddagborrel is de ultieme link tussen een goede werk en privébalans. Na een drukke week even ontspannen, je collega’s op een andere manier leren kennen en relaxter het weekend in. Als werkgever heb je na dat weekend beter uitgerust personeel, dus meer productiviteit.

Tip 10: vaste rituelen
De dag beginnen met een gezamenlijk bakkie, op vaste tijden lunchen, op donderdag een afhaal lunch, elk bedrijf heeft rituelen. Door hieraan vast te houden verminder je stress op het werk.