| by David | No comments

Loopband onderhouden

Heb je onlangs een loopband aangeschaft of ben je van plan een loopband aan te schaffen in de nabije toekomst dan ben je er ongetwijfeld al achter gekomen dat een loopband een vrij duur grapje is, voornamelijk als het een loopband van degelijke kwaliteit is. Daarom is het ook van essentieel belang dat je de loopband goed en tijdig onderhoudt zodat je geen onnodige kosten loopt. Wanneer je jouw loopband op een juiste manier onderhoudt dan kan hij jaren meegaan en zal hij niet snel kapot gaan, hoe je dit doet leg ik je op deze pagina uit.

Loopband smeren

Een loopband bestaat uit een aantal standaardonderdelen die ieder voor zich onderhouden moeten worden. Het eerste belangrijke onderdeel van een loopband is de loopmat. Simpel gezegd is dit de mat waar je op loopt wanneer je de loopband gebruikt. Deze loopmat kan in de loop van de tijd nog wel eens vormen van slijtage gaan vertonen. Wanneer de loopband met enige regelmaat gebruikt wordt is de kans groot dat de loopmat lawaai gaat maken of dat deze steeds stroever loopt; de oorzaak hiervan is vaak omdat er vuil en stof onder de loopmat terecht komt.

De oplossing van dit vervelende verschijnsel is echter heel simpel, namelijk smeren. Om de loopmat soepel en goed werkend te houden dien je de loopmat een keer in de 2 tot 4 maanden te smeren, dit is afhankelijk van hoe vaak de loopband gebruikt wordt. Het smeren van de loopband moet gebeuren door middel van speciale siliconenolie (deze is op verschillende plekken te verkrijgen online). Als volgt moet je de siliconenolie op de juiste manier aanbrengen aan de loopmat. Dit doe je door de loopband op een zeer lage snelheid aan te zetten en vervolgens de loopmat heel voorzichtig op te tillen, dit kun je het handigst met twee of meer personen doen. Wanneer jij of iemand anders de loopmat voorzichtig optilt is het de bedoeling dat de siliconenolie toegebracht wordt aan de onderkant van de loopmat. Vervolgens kun je het beste de loopband een aantal minuten laten draaien en zelf even een wandelingetje maken op de loopband; op deze manier verspreidt de olie zich over de gehele breedte van de loopmat en wordt hij volledig gesmeerd.

Loopband motor onderhouden

De motor is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van de loopband, de motor is immers hetgeen wat de loopband draaiende houdt. Daarom is het ook geen verassing dat ook deze goed onderhoud nodig heeft. De motor is echter een stuk minder goed toegankelijk dan de andere onderdelen van een loopband aangezien deze doorgaans verstopt zit onder een motorkap die de motor beschermt. Het is echter van groot belang om deze motorkap er eens in de zoveel tijd even af te schroeven om te kijken of de motor onderhoud nodig heeft. Wanneer je dit van plan bent zorg er dan ten eerste voor dat de loopband volledig is uitgeschakeld, anders kan het erg gevaarlijk zijn als de motor nog draaiende is. Vervolgens kijk je of de motor in de loop van de tijd veel stof heeft opgevangen, mocht dit het geval zijn dan functioneert de motor vanzelfsprekend een stuk minder. Als volgt verwijder je het stof op een wijze waarmee je de motor niet beschadigt, bijvoorbeeld met een zachte stoffer of voorzichtig met een stofzuiger.

De loopmat en de motor zijn de twee belangrijkste onderdelen van een loopband en wanneer deze goed functioneren dan functioneren de andere onderdelen van de loopband ook goed. Zorg er dan ook voor dat je deze onderdelen goed onderhoudt op de wijze die hier boven staat beschreven.