| by David | No comments

Wonen in Duitsland

Waar moet u rekening mee houden als u in Duitsland gaat wonen? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Zijn er cultuurverschillen? Hoe zit het met onderwijs en gezondheidszorg? Een huis huren of kopen? Het is belangrijk eerst de kosten te berekenen voor u een toren gaat bouwen, zoals een oud boek zegt. Hier wat tips die u verder kunnen helpen.

Cultuur

Er kunnen vele redenen zijn waarom u naar Duitsland verhuisd. Moet u rekening houden met een andere cultuur dan in Nederland? In Duitsland is alles wat formeler dan in Nederland. Mensen zullen u gewoonlijk met “U” aanspreken totdat u toestemming geeft u te tutoyeren. Dit is nog sterker in het bedrijfsleven. Als u in een groot bedrijf gaat werken zult u zelden of misschien wel nooit uw baas aantreffen op de werkvloer.

Huis

Een huis in Duitsland kost over het algemeen beduidend minder dan in Nederland. U krijgt in Duitsland, buiten de steden, gemakkelijk een vrijstaand huis met nog wat grond rondom voor de prijs van een rijtjeshuis in een gemiddelde Nederlandse stad.

Werk

Als u werk zoekt in Duitsland is het belangrijk dat u weet wat uw sterke punten zijn en waar u ervaring in heeft. Zonder enige ervaring kan het lastig zijn werk te vinden in Duitsland. De salarissen liggen gemiddeld hoger dan in Nederland. Bonussen en en salarisbeoordelingen worden meestal in het contract vermeld.

School

Vanaf drie jaar gaan de kinderen in Duitsland naar de kleuterschool, Kindergarten genoemd, dit is echter niet verplicht. Vanaf 6 jaar gaan de kinderen naar de lagere school, de Grundschule. Anders dan in Nederland wordt deze toegewezen en kunt u die niet zelf kiezen. De Grundschule bestaat uit 4 klassen. In het vierde jaar wordt er gekeken naar het niveau van de kinderen. Het voortgezet onderwijs bestaat uit twee delen: Sekundarstufe I en Sekundarstufe II. Sekundarstufe I is verplicht voor alle kinderen. Dit begint bij klas 5. Sekundarstufe I loopt door tot klas 10. Sekundarstufe II is vanaf ongeveer 16 jaar en is niet meer verplicht.

Als je de stap, na dit alles overdacht te hebben toch wilt maken, bereid je dan echt goed voor, lees wat je lezen kunt en heel belangrijk, leer de taal. Al is Duitsland een buurland en dus dichtbij, toch is het een totaal ander land, en verhuizen naar Duitsland is dus echt een emigratie.